ARTIKEL

 • Adab hadiri jemputan rumah terbuka

  Salam deko. Nampaknya kita sudah tiba pada minggu terakhir Syawal. Pastinya masih ramai dalam kalangan kita mengambil peluang mengadakan rumah terbuka atau menghadiri jemputan rumah terbuka jiran tetangga atau rakan taulan. Antara yang saya perkatakan minggu lalu adalah mengenai adab. Ia seperti duduk di ruang yang disediakan tuan rumah, jangan sentuh atau alihkan barang hiasan dan tidak menyepahkan suasana ruang tamu.

 • Lebuh raya sesak tauke tol senyum lebar

  Pejam celik pejam celik, Syawal sudah menghampiri minggu ketiganya pada minggu depan. Maka pada setiap hujung minggu akan ada saja pelbagai pihak, sama ada persatuan, pertubuhan atau syarikat korporat mahupun individu menganjurkan majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri.

 • Kesinambungan amalan

  Besar harapan kita semua semoga Aidilfitri yang dirayakan kali ini lebih bermakna selain dapat mengekalkan tahap disiplin hasil tarbiah yang berjaya dibentuk sepanjang Ramadan lalu.

 • Ikhlas Ayah Su meruntun kalbu

  Ada Azura, ada Azroy, ada Embun, tidak terkecuali kelibat Pak Awang dan Alang Rentak Seribu, pendek kata pelbagai gendre pelakon ada dalam iklan raya Pelaburan MARA 2017. Sama ada Fauziah Datuk Ahmad Daud, Faizal Hussein, Datin Umie Aida, Wan Hanafi Su dan Datuk Rahim Razali, kita maklum semua artis dikaitkan tadi mencipta populariti melalui watak dalam filem dan drama dibintangi mereka, namun sukar menidakkan iklan raya Pelaburan MARA bertajuk Ikhlas ini memberi satu nama baru pada ‘Amy Mat Piah’ dengan panggilan ‘Ayah Su.’

 • Pengalaman beraya di Kashmir

  Salam Lebaran kepada semua yang menyambut Aidilfitri di tanah air. Kali ini saya merasai pengalaman berhari raya di Srinagar, Kashmir, India.

 • Disiplin ambil makanan, senaman

  Obesiti dan kegemukan adalah penyakit yang melanda banyak negara di dunia terutama negara maju dan makmur. Malaysia tidak terkecuali dalam masalah ini dengan sebab utama masalah berlaku adalah kerana pengambilan makanan yang terlalu berlebihan. Ia turut diburukkan lagi oleh kecenderungan terhadap makanan manis sejak usia muda lagi.

 • Telinga tahan kejap saja

  Setiap kali apabila tiba Syawal, lagu dendangan penyanyi dan komposer prolifik, Datuk M Nasir, Satu Hari Di Hari Raya akan menjadi pilihan stesen radio untuk diputarkan.

 • Patutkah berbaju Melayu?

  Sebut saja baju raya lelaki, pastinya baju Melayu yang terlintas dalam fikiran. Jauh sekali baju berkolar, kemeja-T dan pakaian lain yang tidak melambangkan budaya ketimuran. Biarpun zaman sudah moden dan ada pengganti baju tradisi ini, masih ramai anak muda yang berbangga berbaju Melayu pada pagi 1 Syawal.

 • Aidilfitri teristimewa bersama bonda

  Tak pernah saya melakukannya sepanjang hayat sebelum ini, namun Aidilfitri kali ini merubah segala-galanya. Ia menjadi detik penuh bermakna yang saya lalui dengan perasaan bercampur baur.

 • Dah mula sesak

  Kuala Lumpur: Jalan dan lebuh raya utama ke ibu negara mula mengalami kesesakan sejak semalam apabila warga kota mula pulang selepas menyambut Aidilfitri di kampung masing-masing.

 • Hulubalang beraya

  Melaka: Berpakaian seperti hulubalang pada Aidilfitri mungkin dianggap pelik, namun bagi Sheikh Abdullah Sani Kiyai Hashim, 50, busana itu fesyen pilihannya.

 • Demi mahu salam ibu

  Jakarta: Kisah tiga remaja yang mengayuh basikal sejauh kira-kira 570 kilometer semata-mata mahu menyambut Aidilfitri bersama ibu mereka menyentuh hati pengguna media sosial di Indonesia.

 • Rumah terbuka bajet

  Menganjurkan rumah terbuka adalah impian kebanyakan individu namun ada yang terpaksa melupakan hasrat itu kerana kekangan wang.

 • Trafik lebuh raya utama mula sesak [METROTV]

  Kuala Lumpur: Trafik bergerak perlahan di beberapa kawasan di lebuh raya utama disebabkan pertambahan kenderaan, semalam.

 • Kunjung-mengunjungi erat silaturahim

  ​Kedatangan Syawal memberikan kegembiraan kepada umat Islam di seluruh dunia. Inilah hari yang Allah SWT perintahkan kepada hamba-Nya untuk diraikan dengan penuh rasa syukur dan gembira.

 • Apabila mercun Pop Pop pun hendak diharamkan

  Selasa lalu, iaitu pada hari raya ketiga, sebaik selepas melepasi pondok pemeriksaan imigresen republik Singapura di Woodlands, saya terpandang paparan pemberitahuan elektronik yang sudah tentu ditujukan kepada semua pemandu dan penumpang kenderaan yang hendak meninggalkan negara itu untuk ke Johor Bahru.

 • Helah makan diri

  Hulu Terengganu: Tindakan seorang lelaki menampal satu daripada tiga nombor pendaftaran kenderaannya menggunakan pelekat membawa padah apabila ditahan anggota polis trafik, semalam.

 • Baju Melayu depan Kaabah

  Kuala Lumpur: Terpisah ribuan kilometer daripada keluarga kerana tuntutan kerja tidak menghalang kira-kira 80 kakitangan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) untuk menyambut Aidilfitri dengan penuh keceriaan di Makkah.

 • Manusia bertakwa mesti kuat amanah

  Perkataan amanah asalnya daripada bahasa Arab. Dari segi lughah atau bahasa dapat ditakrifkan sebagai setia, kepercayaan atau lurus. Namun, daripada konteks lebih mendalam, amanah difahami sebagai kepercayaan yang diletakkan oleh seorang individu kepada pihak lain dalam memelihara atau menjaga sesuatu perkara sama ada bersifat nyata atau tidak nyata.

 • Akhlak mulia tawan hati bukan Muslim

  Kepelbagaian bangsa dan agama menjadikan Malaysia sebagai negara yang dipenuhi dengan adat, budaya serta perayaan yang disambut pada setiap tahun.